Live from New York

Att rapportera från the city of cities, staden som aldrig sover, the big apple, you name it:
-Man sopsorterar. Inte. Alls. Inte där vi bor i alla fall. Heja amerikanarna.
- Det är bilar överallt.
- Det är neonskyltar på varenda gata

Låter inte som att det är USA som kommer att rädda jorden direkt, vi får väl se. De har sisådär 6 dagar på sig att bevisa motsatsen.

Dagens tips 3

Dagens tips är tillbaka, den här gången med ett matlagningstips som inte sparar särskilt mycket tid, men både pengar och miljö. När du lagar mat kan du testa att stänga av plattan eller ugnen några minuter innan maten är färdig. Det tar ett tag för plattan att svalna, och den tiden kan man utnyttja när maten blir färdig. Plattan behöver vara på kortare tid, maten blir färdig lika snabbt och du sparar på elen. Detta tips kräver ingen extra ansträngning, för någon gång ska man ändå stänga av plattan, så varför inte göra det några minuter tidigare?



Veckans miljöbov 2

Nu är jag tillbaka från Litauen. Värt att rapportera därifrån:
-Maten var inte god. Punkt
-Terrängen var askalas.

Det är måndag idag, vilket betyder att jag ska utse en ny miljöbov. Valet den här veckan var inte särskilt svårt.
Återigen är det en kille som roffar år sig titeln. Genom sina extrema sorteringsovanor har han helt klart förtjänat den.
Vid ett tillfälle erkände han att han inte sopsorterade. Alls. Han slänger allt i samma påse, även farligt avfall som batterier. Då killen går el skulle man kunna tro att han vet vad olika elektriska apparater innehåller, men där tar man miste. En riktig sopa är han, bågskytten Viktor Lundström.




Skäms!
(Bild från Facebook)

We're going to Lithuaina

Under helgen blir det tyst och tomt här på borgenbloggen. Jag drar tillsammans med många andra borgenbor till Litauen för att tävla, förfasas över matkulturen och leka. Jag ska försöka spana in deras sopsortering också, har en känsla av att den inte är allt för bra men  man vet aldrig. Kanske chockar litauerna(heter de så? litaumän, litauiskor, litauianer?) oss med något riktigt stort.
Håll ut mina vänner, på måndag är jag tillbaka med en ny veckans miljöbov och nya tips.


Simma lugnt!

Estnisk mat. Repris i år?

Skvaller och erkännanden

Några av mina högst nära grannar J och J avslöjade idag i matsalen att de, o hemska tanke, brukade diska med rinnande VARMvatten. Så inte okej. Jag funderar på att göra en liten fin och matematisk uträkning på hur otroligt dåliga de är på att ta vara på miljön och hur mycket energi de slösar. Jag kanske gör det.

Eller så slutar jag diska under rinnande vatten själv först...


Veckans miljöbov

Så kommer då avslöjandet ni alla väntat på! Personen som får utmärkelsen den här veckan har verkligen gjort sig förtjänt av titeln. Han är faktiskt en riktig sopa på att vara miljövänlig. Sedan skolan började i augusti månad har killen kört bil till skolan. Och han har inte gjort det en gång, inte två gånger, inte tio, utan varje dag. Det finns två gånger han inte gjort det, men då har bilen varit utlånad. Det här beteendet är inte OK, är vädret inte regn kan man faktiskt cykla 2,5 kilometer. Jag tror jag talar för fler än mig då jag utmämner Calle Bergman till veckans miljöbov.



Skärp dig!
Tyvärr ser läget inte ljust ut då vintern är i antågande och Calle inte lär bli mer cykelsugen av minusgrader..

Over and out, twist and shout

/Miljödetektiven

Sopigt

Jag får börja med att ursäkta den kassa uppdateringen under helgen. Är man ute på vift i Sverige utan dator så är man. Jag lovar att bättra mig.
Den här bloggen har hittils bara innehållit smarta, men ganska tråkiga tips om hur man är rädd om vår jord. För att göra det lite roligare kommer jag införa en ny kategori. Imorgon avslöjas vem som tar hem den åtråvärda(?) titeln Veckans miljöbov. För att få utmärkelsen ska man, under veckan eller under en längre tid ha haft ett beteende som inte är OK ur miljösynpunkt. Personen ska vara boende på borgen. Jag har mina funderingar på vem som ska få utmärkelsen första gången, men vem det är, det får ni se imorgon. Se till att titta in då, för det här vill man inte missa!

Dagens tips 2

Dagens tips är extra smart eftersom det sparar både tid och miljö. När du ska koka upp vatten till tex pasta kan du använda en vattenkokare. Den drar ungefär hälften så mycket energi som en spisplatta. Dessutom går det fortare. En vattenkokare kostar inte många hundralappar att köpa och den håller länge. Den är även användbar till tevatten och perfekt till att koka nudlar. Då behöver man inte använda spisen alls :)


Dagens tips dagens tips lalalalala dagens tips

Visste du att en tvätt i 40 grader drar ungefär hälften så mycket energi som en tvätt i 60 grader? Det mesta blir precis lika rent!

Borgenbloggen

Hej!
Här på borgenbloggen kommer jag berätta om mitt projektarbete som handlar om att förbättra borgenbornas miljövanor. Jag kommer ge tips på hur man sänker sin energiförbrukning, presentera resultatet på de undersökningar jag gör och ordna någon tävling med mera. Den här bloggen kommer redovisa det jag gör under tidens gång så slipper jag lämna in ett stort skriftligt arbete om det jag kommer fram till.
Jag ska försöka vara flitig med uppdateringar så att det blir intressant och kul att läsa.
Over and out

RSS 2.0