Fullständig resultatlista

1. Johanna Holmen 5,1 kWh
1. Linnea Östergren 5,1 kWh
3. Anton Philipsson 6,1 kWh
4. Johanna Erlandsson 9,1 kWh
5. Elida Ottmer 10,4 kWh
6. Victor Båge 10,8 kWh
7. Johan Engström 11,3 kWh
8. Marcus Svensson 11,7 kWh
9. Elina Westerlund 11,9 kWh
10. Maja Pettersson 12,7 kWh
11. Märta Käll 13,5 kWh
12. Nicke Dehlin 13,8 kWh
13. Marielle Andersson 16 kWh
14. Karl Dannbring 16,2 kWh
15. Arvid Käll 18,4 kWh
16. Anton Oddmo 19,2 kWh
17. Calle Bergman 21,7 kWh
18. Rasmus Karlsson 33,7 kWh
19. Tobbe Nilsson 48,3 kWh

Anna Jonsson DSQ
Hugo Mattsson DSQ
Tobias Melkersson Trasig mätare

Bra jobbat ni som ansträngde er. Och Tobbe, passa dig!

PALLEN I KILOWATTJAKTEN

Ni har väntat, ni har längtat, ni har otåligt klickat er in här och nu är det dags. De tre bästa resultaten presenteras här och nu. Efter mycket fixande och trixande som nästan gick hem så lyckades Johanna Holmen använda 5,1 kWh. Tyvärr fällde kokningen av ägg henne och segern får delas med Linnea som har samma resultat. Hennes knep var att låta spisen stå. På tredje plats hittar vi PH som använde 6,1kWh. Bra kämpat! Fullständig resultatlista kommer inom kort!

Veckans miljöbov 3-2011

Denna vecka finns det flera kandidater till veckans miljöbov. De som i eltävlingen satsar på att göra av med så mycket el som möjligt är helt klart kandidater, likaså de som eldade sopor på borgengården. Dock så har jag en annan kandidat som faktiskt förtjänar titeln idag.
Söndag eftermiddag, vi är några tappra själar som ska springa intervaller på borgengården och vi håller på att värma upp. Plötsligt kommer en plastpåse flygande från en balkong på trean. Vi lyckas lokalisera balkongägaren och skriker på denna. Vi frågar varför hon, för det är en hon idag, slänger ner en plastpåse från balkongen? Svaret vi får är att påsen är äcklig och att den ändå inte var hennes. Usch och fy, det där beteendet är inte okej. Plastpåsar ska slängas och sopsorteras i sopskjulet, inte på gården. Veckans  miljöbovstitel går därför till hon som slänger ut sopor från balkongen, på samma sätt som man gjorde på 1500-talet. Grattis, Medeltids-Matilda!

ö


(nästan) live från Borgen

Nya innovativa lösningar för att ta hem eltävlingen dyker upp hela tiden. Här ser vi till exempel Linnea som genom att använda pannlampa tar läxläsningen till nya höjder!

lkb


Kilowattjakten är igång

I morse drog eltävlingen igång och borger sjuder av olika idéer. Johanna fönade håret i korridoren i morse, Linnea har släckt alla lampor utom den minsta på sitt rum och den nya elpolisen Tobbe har redan varit i mitt kök och släckt lampan. 22 personer är med och kämpar om den åtråvärda titeln som borgens meste elsparare. Kämpa på och tänd många ljus!

Klädbytarkvällen

Klädbytarkvällen i onsdags gick klart över förväntan. Det kom in över 50 plagg till bytpotten. Många av dem hittade ett nytt hem hos någon av de ca 15 personer som deltog. Jag har snokat runt lite på borgen och sett flera fynd användas. Lite kläder finns kvar. De kommer inom en snar framtid att skänkas till bättre behövande men om någon vill titta om de hittar något så är det bara att prata med mig.
Nu laddar vi för elspartävlingen som startar imorgon morgon. Många verkar gå in för detta, vem som erövrar titeln som borgens mesta sparare vet vi på fredag!
Lite bilder från i onsdags:

c

lk

kfv


Veckans miljöhjälte

Då kritik framkommit från en läsare som propagerade för att det var bättre att uppmuntra än att döma så kommer, på Olofs önskan, här en ny kategori. Jag vet inte om det blir något återkommande. Men då och då ska jag förhoppningsvis kunna hitta någon som faktiskt gör något bra för miljön.
Följande utspelade sig idag vid OL-bordet på Nordenbergsskolan:
En 18-årig pojke/man, vi kan tills vidare kalla honom X satt och avnjöt en burk Coca-Cola. När X druckit upp kastade han aluminiumburken i papperskorgen. Undertecknad kunde inte låta bli att kommentera detta och säga åt X att istället slänga burken i den burkinsamling som finns på flera ställen i skolan. Jag plockade upp burken tillsammans med en annan burk som redan låg i papperskorgen och gav den till X. Efter lite övertalning lyckades jag få X att ta burken med bort till insamlingen, trodde jag. Dock försökte han lura mig och slängde så tyst som möjligt burkarna i en annan, vanlig, papperskorg. Tyvärr för X så var jag inte så lättlurad. Jag märkte detta och fick iväg honom igen för att plocka upp burkarna och slänga dem på rätt ställe. Tillslut fick jag som jag ville, burkarna hamnade där de hörde hemma, och förhoppningsvis lärde sig X, eller Arvid Käll som han heter i verkligheten, någonting. När det gäller miljö är det inte tanken som räknas utan de val man i slutändan gör. Därför tycker jag att Arvid gjort sig förtjänt av titeln veckans miljöhjälte den här veckan! Grattis!

joå


Veckans miljöbov 3-2011

Den här veckan tar borgenbloggen veckans miljöbov ett steg längre. I stället är det ett företag som får ta åt sig av min svidande kritik.
Att gå ner till sopskjulet för att sortera sina sopor är ingen rolig upplevelse. Överallt ligger det skräp och kärlen är ofta överfulla vilket leder till att folk struntar i att sortera och slänger allting i restavfall. Detta är riktigt dåligt. Att återvinna är en av nycklarna till att minska miljöförstöringen på vår jord och hur roligt är det att sortera när det ser ut som en svinstia i sopskjulet? Om det man ska slänga dessutom inte får plats i kärlen är det ännu tråkigare och en direkt miljöfara. Veckans titel går till Västblekinge Miljö AB som ska sköta renhållningen i Olofströms kommun. Skärpning, tack!

ga



Goodbye till Standby

Ni har väl inte missat Eons kampanj som vill uppmana alla att stänga av elektriska apparater ordentligt?
Enligt Eons hemsida så kan en vanlig familj spara minst 400 kronor om året med några enkla knapptryckningar. Många droppar små blir en stor å helt enkelt.
Mer info om kampanjen finns på www.eon.se/goodbye-standby. Kolla in det om ni blundat varje dag när ni cyklat förbi annonsen utanför Volvo.


Klädbytardag på borgen

Vi vet alla hur det är. Längst in i garderoben ligger plaggen som vi äger, men aldrig tar på oss. De är kanske för små, för stora, fel form, fel färg, eller kanske är vi helt enkelt bara trötta på dem. Men även om de inte faller dig i smaken längre så kan någon annan uppskatta dem. Att återanvända är både miljövänligt och billigt.

 

När? Onsdagen den 9/2 klockan 21.00. Inlämning av grejer från klockan 20.00

 

Var? I sällskapsrummet på fyran

 

Hur? Det hela är mycket enkelt. För att visa hur enkelt det är kommer här en enkel beskrivning i tre steg på vad du behöver göra och hur det hela går till.

 

1)     Ta dig en titt i garderoben. Plocka ut sådant du aldrig använder och kan tänka dig att skänka till bättre behövande kompisar

2)     Ta med dina hela och rena vardagsplagg, träningskläder och skor till sällskapsrummet den nionde februari.

3)     Dags att byta. Hade du med dig tre saker, får du ta med dig max tre saker tillbaka. Hittar du inte lika mycket som du tagit med så är det ju ingen förlust eftersom du ändå inte använde det du skänkte!

“One mans trash is another mans treasure”

 

Vill du vara med men har inga ägodelar du kan tänka dig att avstå från?

Inga problem. När de som lämnat in någonting tagit vad de vill ha är det fritt fram att plocka av resterande saker. Det som ingen på borgen vill använda kommer att skänkas till Myrorna eller liknande.

 

Ta chansen att förnya din garderob lite och samtidigt göra en insats för miljön. Vem vet, kanske kan tröjan som du hittade på REA förra året som är supersnygg, men inte på dig, få ett nytt hem.

 

Sharing is Caring!

 

 


Dagens tips

Vill du göra en insats för miljön kommer här ett strålande tips. Bli magsjuk. Du kan inte göra något miljöfarligt eftersom du inte kan göra något alls. Inga bilresor till exempel. Dessutom kan du inte äta så någon icke-ekologisk mat kan du inte få i dig. Härlig känsla. Verkligen.

OBS! Detta är skrivet med ironi. Don't try this at home.

RSS 2.0