Veckans miljöbov 2-2011

Bloggens mest omdiskuterade kategori är tillbaka, denna gång med en helt ny motivering.
Veckans miljöbov är en tjej som tillbringar väldigt mycket tid med sin pojkvän. Faktum är att hon både sover, bor och förvarar sina kläder och tillhörigheter hos honom. Sitt egna rum använder hon ca en gång i veckan då hon lagar mat till sitt snälla matlag. Detta rum är alltså i stort sett oanvänt. Ändå står elementet säkerligen igång och värmer upp. Helt i onödan, enligt mig. Sänk värmen några steg, Anna Jonson!

fyi


Att diska eller inte

Alla måste vi då och då diska. För detta finns många olika tekniker, den ena miljövänligare än den andra.
Efter nogranna undersökningar så har jag kommit fram till vilken teknik som är bäst för miljön. Detta är föga förvånande att tappa upp varmt diskvatten. Diskhon rymmer tio liter vatten om man fyller den lagom mycket. Till själva disken går då tio liter åt. Bästa sättet att skölja på är att tappa upp kallt sköljvatten i en diskbalja. Har man ingen sådan kan man skölja under rinnande vatten. Viktigt är då att man bara sköljer vid behov, låt säga tre gånger under en normal diskning. Denna metod, upptappat diskvatten och sedan sköljning då och då kräver för en tio minuters disk 19 liter vatten.
Att diska under rinnande varmvatten kräver tre liter vatten per minut. En tiominutersdisk på detta sätt, om man har en vattenstråle som inte är allt för stark, förbrukar 30 liter vatten. Minst.
Du sparar alltså minst tio liter på att besvära dig med att tappa upp diskvatten.
Detta leder mig fram till att ska man diska under rinnande vatten så bör inte diskandet pågå i mer än tre minuter.
Men inte heller då är det bättre. Det går ju även att fylla diskhon till hälften och då förbrukas endast fem liter vatten. Smaka på den alla ni som diskar under rinnande varmvatten!
Det finns även en annan faktor som påverkar hur man diskar miljövänligt. Det handlar om hur varmt och hur mycket varmt vatten som används. Mer om detta, och om vilket vatten som bör vara kallt och varmt kommer senare. Med andra ord, fortsättning på diskskolan följer!

lkn


Dålig bloggerska

Jag är nog ingen potentiell storbloggare. Eftersom mycket annat varit på gång under hela förra veckan har bloggen blivit lidande. Jag får nog prioritera bättre om det ska bli något av det här projektet. Någon miljöbov blev det inte heller förra veckan, vilket jag kan skylla på bristande tips. Hittade helt enkelt ingen passande kandidat. Påpekas kan dock att Matilda Stensson spottade ut sitt tuggummi i naturen i tisdags. Inte alls okej.
Jag har under slutet av veckan varit i Stockholm och lyssnat på en hel massa intressanta föreläsningar. Flera av dem har berört miljöämnet och jag har fått en lite starka känsla av att detta kanske är ett lösbart problem trots allt. Det finns mycket intressant pågående forskning inom området energifrågan och miljö. Problemet är bara att det är så mycket enklare att mötas på halva vägen. Om alla i vårt land arbetar för att minska sin energiförbrukning och sina farliga utsläpp så har vi kommit en bit på vägen. Genom den nya teknik och de nya idéer som tas fram kan man sedan möta upp och få en slutlig lösning på jordens problem. Men om vi fortsätter som vi gör nu kommer det bli mycket svårare att hitta alternativ till de energikällor vi har idag. Det är lättare att ersätta femtio kolkraftverk än hundra, det säger sig nästan själv.
Hela veckan är det hårdjobb med PAt som står på programmet så titta in snart igen så lovar jag uppdateringar!

kjg


Den som väntar på något gott...

Just nu är jag fullt uppe i enkäten om miljövanor som alla borgenbor har fått fylla i. En sammanställning är på gång och lite av det jag kommit fram till kommer att kredovisas här. För övrigt så kan jag konstatera att någon på borgen antingen försöker vara rolig eller behöver hjälp. Du som skrev att du brukar kissa på dina blommor, något skumt är det med dig.
Imorgon kommer även en ny miljöbov. Mycket kul att se fram emot med andra ord!


Dagens tips från Adam

Ovanför mig på borgen bor en kille som har många finurliga tips och tricks för sig. Idag delar han med sig av ett. Tipset ska kanske ta med en nypa salt. Viktigt att komma ihåg är också att jag inte uppmanar till några illegala handlingar!
    Adams tips lyder såhär: Om du ska gå någonstans och vara borta ett par timmar, men inte orkar stänga av datorn, så kan du utnyttja den tiden. Ladda ner en film under tiden som du är borta så slipper datorn vara igång i onödan.
     Jag kan tycka att man gott kan ta sig tiden att stänga ner, men om latheten tar överhand så KAN detta vara något att tänka på. Vi avskyr trots allt stand-by över allt annat!

Veckans miljöbov, 2011-1

Jag har gått och blivit en sopspion. Och tur är väl det, för det var genom denna nya (o)vana jag upptäckte veckans miljöbov. Jag skulle i all välmening skrapa av min tallrik efter maten hos boven, och då gjorde jag en fasanfull upptäckt. Bakom lukan fanns en hink. Den innehöll det mesta. Allt från matrester till konservburkar. KONSERVBURKAR? Sist jag kollade var de gjorda av metall, en resurs som inte finns i obegränsad mängd. Att slänga en sådan bland resten av skräpet är extremt onödigt och väldigt miljöovänligt. Eftersom aluminium dessutom är 100 procent återvinningsbart så är personlig lathet ingen bra anledning för att inte sortera. Fy skäms, Marielle Andersson. Hoppas du drunknar i dina egna sopor.

lojm''p


Håll ut!

Ikväll är veckans miljöbov tillbaka. Klicka in igen på senkvällen eller imorgon så får ni se vem som får den första titeln 2011. Jag har mina funderingar om vem det ska bli...

Slöseri

Jag är helt klart ett jagat byte. I alla fall om man tittar i brevlådan. Den senaste tiden har det, flera gånger i veckan, dykt upp en ny katalog. Senast i raden är Jönköpings Tekniska Högskola, som vill att jag ska flytta dit och börja plugga. En tjusig tryckt katalog med information om allt de erbjuder har de skickat. Att jag inte har har haft eller kommer att ha en minsta tanke på att flytta dit spelar tydligen ingen roll. Allting handlar om att locka nya studenter. Och vem förlorar på det? Jo, miljön. Såklart. Jag är bara en av de tusentals NV-elever som tar studenten till våren. Om alla fått en lika stor hög med kataloger som jag så innebär det många träd som fått offras för att jag ska kunna bläddra igenom och inse att jag inte är intresserad.
Det var flera år sedan nymodigheten internet uppfanns. Vill jag veta någonting om en utbildning så kan jag nog hitta det jag behöver där.
Sluta jaga mig!

Dagens tips

Eftersom bloggen varit i lika stor koma som jag har dagens tips lyst med sin frånvaro. Idag är det dock dags för ett. Tipset kommer från en borgenbo som istället från att låta sin egen lathet förstöra miljön hittat ett nytt sätt att stänga av TVn. Ni vet hur det är. Man ligger i sängen och har slötittat lite på dumburken. Det blir dags att släcka och sova. Fjärkontrollen ligger på sängbordet och TVn är utom räckhåll. Att bara stänga av med fjärkontrollen och låta TVn stå på standby hela natten är väldigt lockande. Hugos innovativa idé är:
Möblera ditt rum så att kontakten till TVn finns i närheten av sängen. Då kan du stänga av genom att dra ut sladden! Kanske inte det bästa för TVn, men definitivt för miljön. Tack till Hugo för tipset!

Awake from the dead, my dear best friend

Nu är jullovet slut och det får vara slut på latheten. Från och med idag lovar jag att försöka bli ännu mer aktiv på den här sidan. Jullovet har inneburit koma, både för oss som ätit för mycket och för den här bloggen. Men nytt år ger nya möjligheter och detta årets möjlighet är att göra ett bra projektarbete. Så nu kör jag igen,fler uppdateringar utlovas. På måndag drar veckans miljöbov igång igen. Jag har även fått tips om att starta en miljöhjälte-kategori. Känner du någon på borgen som faktiskt gjort något bra för miljön? Finns den där mönstersorteraren, som aldrig slänger pappförpackningar i soporna? Och finns det någon som alltid släcker lamporna? Let me know. Bästa tipset(och tipsaren) får en hyllning här på er favoritblogg(?).
I väntan på mer läsning här kan ni klicka in er på www.miljöportalen.se där finns det mesta man behöver veta om vår jord. Ett annat alternativ är att stänga ner datorn ett tag och göra något som inte kräver elektricitet. Boken "100 sätt att leva klimatsmart" är både lättläst och läsvärd.




ug

Over and out till nästa gång.


RSS 2.0