Att diska eller inte

Alla måste vi då och då diska. För detta finns många olika tekniker, den ena miljövänligare än den andra.
Efter nogranna undersökningar så har jag kommit fram till vilken teknik som är bäst för miljön. Detta är föga förvånande att tappa upp varmt diskvatten. Diskhon rymmer tio liter vatten om man fyller den lagom mycket. Till själva disken går då tio liter åt. Bästa sättet att skölja på är att tappa upp kallt sköljvatten i en diskbalja. Har man ingen sådan kan man skölja under rinnande vatten. Viktigt är då att man bara sköljer vid behov, låt säga tre gånger under en normal diskning. Denna metod, upptappat diskvatten och sedan sköljning då och då kräver för en tio minuters disk 19 liter vatten.
Att diska under rinnande varmvatten kräver tre liter vatten per minut. En tiominutersdisk på detta sätt, om man har en vattenstråle som inte är allt för stark, förbrukar 30 liter vatten. Minst.
Du sparar alltså minst tio liter på att besvära dig med att tappa upp diskvatten.
Detta leder mig fram till att ska man diska under rinnande vatten så bör inte diskandet pågå i mer än tre minuter.
Men inte heller då är det bättre. Det går ju även att fylla diskhon till hälften och då förbrukas endast fem liter vatten. Smaka på den alla ni som diskar under rinnande varmvatten!
Det finns även en annan faktor som påverkar hur man diskar miljövänligt. Det handlar om hur varmt och hur mycket varmt vatten som används. Mer om detta, och om vilket vatten som bör vara kallt och varmt kommer senare. Med andra ord, fortsättning på diskskolan följer!

lkn


Kommentarer
Postat av: Frida

Men tänk på att man (förhoppningsvis) bytet ut diskvattnet en eller två gånger under en långdiskning. För vem vill äta från tallrikar som diskats i smutsigt äckelvatten?

2011-02-08 @ 21:46:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0